Sfaturi autopalpare pentru depistarea cancerului la san
Primul pas si cel mai simplu in preventia cancerului de san este autopalparea.
- Peste 90% dintre cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes daca sunt depistate in stadii incipiente.
- 70% dintre cazurile de cancer de san sunt descoperite prin autoexaminare.
Frica de a merge la medic sau de a afla ce e in neregula cu sanii tai, doar amana un diagnostic si face vindecarea mai grea.
Ai aici cateva sfaturi despre cum poti sa iti faci palparea corect si ce trebuie sa te trimita la medic:
CAND. In primul rand, daca ai inca menstruatie, incearca sa iti faci examinarea la 5 – 7 zile dupa perioada de menstruatie, cand sanii sunt mai putin tensionati. Ideal ar fi in aceeași zi a lunii. Daca esti la menopauza, fixeaza-ti o zi pe luna (de ex. prima zi a lunii sau data ta de nastere).
CUM. Priveste-ti sanii într-o oglinda, in timp ce tii mainile pe langa corp si apoi in solduri. S-ar putea sa te ajute sa faci examinarea la dus dupa aplicarea unui gel de duș sau a unui ulei de piele. Pune un brat in spatele capului, iar cu cealalta mana palpeaza-ți sânul. Tine palma intinsa si foloseste varfurile degetelor. Apasa ferm si asigura-te ca acoperi treptat toata zona sanului. Ca sa nu iti scape nicio suprafata, foloseste miscari concentrice – in sensul acelor de ceasornic, radiale – dinspre mamelon spre axila, precum si de sus in jos. Repeta aceasta procedura si la celalalt san. Apoi repeta procedura stand culcat. Nu uita sa palpezi si in zona axilei si sa controlezi si mamelonul – pipaie-l, apasa-l cu doua degete delicat, ca sa verifici daca curge ceva din el.
CE. La ce trebuie sa fii atenta? Te rugam sa observi cu atentie orice modificare aparuta de la luna la luna si sa urmaresti nu doar nodulii, ci si urmatoarele lucruri: orice modificare de forma, culoare sau dimensiune a sanilor, precum si de textura a pielii: incretitura, gropita, roseata, aspect de „coaja de portocala”.
La mamelon si areole sa fii atenta daca si-au schimbat culoarea, pozitia, daca mamelonul e întors (ascuns la interior in loc sa fie la exterior), daca curge (fluide apoase, laptoase, galbene ori cu sange).
In timpul examinarilor lunare o sa te obisnuiesti cu aspectul sanilor si o sa observi imediat orice modificari si anomalii.
PASUL URMATOR. Dupa examinarea sanilor, daca observi orice modificare, chiar si noduli nedurerosi, mergi cat mai repede la medic.
Felicitari pentru a lua prima masura in ceea ce priveste preventia cancerului de san! Autopalparea este primul pas in detectarea cancerului de san si contribuie la prevenirea riscului de evolutie a bolii. Te sfatuim sa fii atenta si sa continui sa iti faci lunare examinari, ceea ce poate inseamna o diferenta majora in tratarea oricarui cancer!