Împreună mai pregătiți – Zilele Protecției Civile

Salvatorii ieşeni fac parte din armata Protecției Civile – componentă a sistemului securității naționale, ce constituie un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificat, organizat și realizat în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producerii dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.

În fiecare an, pe 28 februarie sărbătorim Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care, Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal din 1930, publicat la 23 martie 1933, în Monitorul Oficial al României, ca Regulamentul Apărării Pasive contra Atacurilor Aeriene. Momentul este considerat drept actul de naştere al Protecţiei Civile, instituţie care, iniţial, purta denumirea de “Apărare Pasivă”. Tot în această perioadă sărbătorim și Ziua internațională a Protecției Civile, pe data de 1 Martie, zi declarată astfel în anul 1972, printr-o rezoluția O.N.U., iar în data de 4 martie, omagiem victimele Cutremurului din 1977, un cutremur produs la ora 21:22:22, în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României.

Cutremurul a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde, cu 1.570 de victime, din care 1.391 numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.

De-a lungul timpului, specialiştii „Armei Vieţii” au participat, cu profesionalism şi devotament, la numeroase misiuni de salvare în zone de risc pentru combaterea efectelor inundaţiilor, a fenomenelor meteorologice severe, a alunecărilor de teren sau pentru asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare. Mereu pregătiţi de intervenţie şi preocupaţi în permanenţă de creşterea nivelului profesional, componenţii săi s-au raliat cerinţelor timpului şi au dezvoltat o structură flexibilă, care astăzi face cinste mecanismului contemporan de gestionare a situaţiilor de urgenţă, adaptat standardelor U.E şi N.A.T.O.

Din anul 2004, activitatea de protecţie civilă se desfăşoară la nivel naţional, în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivelul judeţului nostru în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi.

Cu prilejul acestei aniversări, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi organizează o serie de activităţi  în data de  27, 29.02 si 04.03.2020, la Centrul commercial Felicia Iaşi, astfel:

– În data de 27.02.2020, între orele 10:00 – 16:00, în Parcarea Centrului Comercial Felicia, salvatorii ieşeni vor organiza expoziţii cu tehnica de intervenţie din dotarea inspectoratului şi exerciţii demonstrative de intervenţie la urgenţă radiologică şi la accident în care sunt implicate substanţe chimice periculoase şi demonstrații privind acordarea primului ajutor medical de urgență;

– în data de 04.03.2020, între orele 10:00 – 16:00, în Centrul Comercial Felicia, salvatorii ieşeni vor organiza demonstrații privind acordarea primului ajutor medical de urgență.

(Visited 95 time, 1 visit today)

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Nu există comentarii

Comentarii