Centrul mobil donare de sânge ajunge în parcare la Felicia!
Criterii minimale necesare
- Vârsta cuprinsă între 18 – 65 de ani – însă peste vârsta de 50 ani se va solicita OBLIGATORIU donatorului o adeverinţă de boli cronice (de la medicul de familie), şi/sau investigaţii medicale suplimentare.
- Greutatea minimă de 60 kg la femei şi 58 kg la bărbaţi, dar greutatea donatorului se va corela şi cu înălţimea acestuia.
- Inexistenţa oricăror afecţiuni medicale recente sau cronice: fără tuberculoză, fără afecţiuni cardiace, fără epilepsie, fără afecţiuni psihice, fără ulcere gastrice, fără hepatite cronice de orice tip, fără afecţiuni tiroidiene, fără diabet zaharat, fără pancreatite, fără miopie forte etc.
- Donatorul să nu se afle în timpul nici unui tratament medicamentos, fără consum de droguri (inclusiv recreative), fără operaţii recente (minim 6 luni), fără transfuzii recente, fără tatuaje sau acupunctură recentă (minim 6 luni).
- Femeile să nu se afle în perioada menstruală, să nu alăpteze, iar de la ultima naştere să fi trecut minim 12 luni.
În dimineaţa donării:
- se va consuma obligatoriu micul dejun (produse patiserie, fructe)
- se vor consuma cât mai multe lichide (minim 800 ml şi până la 1,5 l)
- se vor evita excesul de cafea sau energizante (fără Cola sau Pepsi), dar nu se va renunţa la cafea în cazul persoanelor consumatoare obişnuit.
Intervalul minim între două donări succesive este de 3 luni pentru bărbaţi şi 4 luni în cazul femeilor. Nu pot dona sânge persoanele ai căror parteneri intimi au fost diagnosticaţi cu hepatite virale cronice de tip B, C, D. Doar triajul medical COMPLET, incluzând şi alte criterii existente, va stabili dacă o persoană este aptă sau nu să doneze sânge.
Este obligatoriu ca donatorul să aibă asupra sa cartea de identitate (buletinul) sau paşaport valabil, astfel nu se poate efectua donarea şi transabilitatea donării.
Beneficiile donării de sânge
Prevenirea şi/sau întârzierea apariţiei afecţiunilor cardiovasculare, a dislipidemiilor şi accidentelor vasculare (mai ales în cazul genului masculin).
Creşterea rezervelor de sânge necesare întrajutorării semenilor noştri, întrucât PREA DES ÎN ROMÂNIA doar o pungă de sânge face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
IMPORTANT!
Această acțiune la Centrul Mobil de Donare este un act benevol și voluntar și nu există o recompensă materială (nu se vor acorda bonuri de masă, reducere la transportul în comun sau scutire de la serviciu/ facultate în ziua respectivă).