Iaurtul – alimentul gustos și sănătos

Este gustos, face bine sănătății, e perfect în dietele hipocalorice și este necesar pentru o alimentație echilibrată! Un pahar cu iaurt n-ar trebui să lipsească din niciun frigider, în oricare dintre multiplele sale variante: alb, cremos, cu fructe, clasic, de băut, cu cereale sau bucăți întregi de fructe.

iaurt_77842200

Numele său derivă probabil din cuvântul turc “yogur”, dar despre originile sale nu există date sigure. S-a născut din lapte uitat într-un burduf de piele, care a venit în contact cu o sursă de căldură. Laptele fermentat era folosit de popoarele preistorice; iaurtul era cunoscut de fenicieni, egipteni, greci sau romani, iar în India era un aliment de success. În literatură apare în “O mie și una de nopți”. Cel care l-a făcut faimos, studiindu-l în laborator și punându-l în legătură cu longevitatea populațiilor bulgare care îl consumau adesea, a fost microbiologul rus Ilya Ilyich Metchnikov, cercetător la institutul Pasteur. Acesta a izolat pentru prima dată Lactobacillus bulgaricus, una dintre bacteriile responsabile de fermentarea laptelui, ceea ce i-a adus un premiu Nobel.

Ce conține iaurtul?

Iaurtul se poate obține din orice fel de lapte: de vacă, oaie, capră sau cămilă, tipul de lapte influențând de altfel conținutul de grăsimi și nutrienți. În medie, 100 g de iaurt conțin 3,7 grame proteine, 3,2 grame grăsimi, 4,6 grame carbohidrați, minerale: calciu, vitamine din grupul B, acid pantotenic, vitamina PP.

StockFood_181191

10 avantaje ale iaurtului asupra sănătății:

  • îmbunătățește digestia
  • favorizează golirea intestinului
  • are un important aport de calciu
  • nu produce alergii
  • nu cauzează intoleranțe
  • e tolerat mai bine decât laptele sau brânza
  • ajută la diminuarea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge
  • este de ajutor în caz de constipație
  • are un conținut ridicat de proteine
  • este un aliment perfect în diete de slăbit, deoarece are puține calorii, cu excepția celui cu fructe, îndulcit cu zahăr

Știați că…?

  • Un pahar de 250 ml iaurt furnizează 400 mg de calciu, în timp de 250 ml lapte aduce doar 300 mg?
  • Un pahar de 250 ml iaurt are aceeași cantitate de proteine ca și o banană sau ca 30 g de carne de pui sau de curcan?
  • Consumul a 90 g iaurt, de două ori pe zi, timp de 6 săptămâni, produce o diminuare a sulfurii de hidrogen care cauzează halenă sau cancer de colon?
(Visited 478 time, 1 visit today)

Distribuie articolul prietenilor tăi:

Nu există comentarii

Comentarii